Általános hírek

FVM fórum (2009-07-06)

FVM fórum 

A szakállamtitkár nyitóbeszédében előirányozta a fórum menetét, rámutatott a témával kapcsolatos, kellő mozgásteret adó, a gyakorlattal szinkronban lévő jogszabályi alap hiányára.

Dr. Forgács Barnabás biztosította a jelen lévőket, hogy a délutáni egyeztetést követően az Irányító Hatóság konkrét, jól átgondolt konstrukcióval áll elő a finanszírozási rendeletet illetően az előre haladás érdekében. Ezt célozta a rendelet módosításával kapcsolatos délelőtti egyeztetés, melyen a LEADER HACS-ok képviselői vettek részt.

A fórumon megtárgyalták a finanszírozási rendelet-módosítással kapcsolatos javaslatokat, észrevételeket, a HACS-ok képviselői hozzászólásaikban kellő alapossággal világítottak rá a rendelet és a programindító dokumentum eltéréseire.

A fórumon elhangzott felszólalások az alábbi témakörökre vonatkozó módosító javaslatokat tartalmazták:

  • A munkaszervezet felépítése, létszáma

A felszólalók rávilágítottak a finanszírozási rendeletben és a projektindító dokumentumban lévő humánerőforrással kapcsolatos eltérésekre. Javaslatot fogalmaztak meg a pontosítás, az optimális létszám megjelölése érdekében.

  • A munkaszervezet tagjainak végzettsége

A rendelet a munkaszervezet tagjai számára felsőfokú végzettséget ír elő, felvetődött arra vonatkozó javaslat is, hogy határozzák meg azon feladatköröket, melyek elvégzéséhez elegendő a középfokú végzettség is.

  • A HACS-ok és HVI-k feladatainak pontos meghatározása

A felszólalók javasolták a HACS-ok és a HVI-k feladatainak pontos meghatározását és rögzítését az átfedések és az ebből adódó problémák elkerülése érdekében. Felvetődött az országos szintű feladat meghatározás gondolata és modellezése is.

  • Tájékoztatási kötelezettség a ki nem szervezhető feladatok esetében

A felszólalók javaslatokat fogalmaztak meg a feladatok pontosítására, a honlapok működtetési feltételeinek konkretizálására vonatkozólag.

  • Bérek

Dr. Forgács Barnabás szerint elegendő Irányító Hatósági rendeletbe foglalni a munkaszervezet felépítésére és a bérezésre vonatkozó előírásokat.

  • Kifizetést igazoló bizonylat
  • Teljesítési Igazolás

Javasolták a jelenlévők a teljesítési igazolásban történő elvégzett feladatok rögzítésére vonatkozó rendeletbeli kritérium átgondolását, felhívva a figyelmet az ezzel járó plusz adminisztrációs tevékenység negatívumára.

  • A megtett kilométer maximalizálása és elszámolása
  • Az iroda kialakításának, bérleti díjának, működtetési feltételeinek konkretizálása
  • Csatolandó dokumentumok konkretizálása (hiánypótlás feltételei)

A javaslat szerint nem az FVM rendeletben kellene szabályozni, hanem a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közleményében kellene meghatározni a beadandó dokumentumok körét. Cél a hiánypótlások, valamint az utólagos helyszíni ellenőrzés utáni támogatás-visszavonások számának csökkentése.

  • III. vagy IV. tengely forrásai kerüljenek lehívásra
  • Elszámolható költségek köre
  • HACS-HVI feladatainak lehatárolása

Forrás: umvp.eu

A kategória további hírei

Eseménynaptár

h k sz cs p sz v
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             

Hírlevél

A fel- vagy leiratkozáshoz kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot:

Feliratkozás

Leiratkozás