Általános hírek

Repülőmúzeum nyílt a volt taszári bázison (2011-07-26)

Repülőmúzeum nyílt a volt taszári bázison 

Pályázat segítségével hasznosították az elhagyott, romló állapotú katonai reptér egy részét Taszáron. A kiépített múzeum gyűjteményét az egykor helyben állomásozó repülőezred tagja mutatja be az érdeklődőknek.

Repülőmúzeum nyílt a volt taszári bázison.
Pályázat segítségével hasznosították az elhagyott, romló állapotú katonai reptér egy részét Taszáron. A kiépített múzeum gyűjteményét az egykor helyben állomásozó repülőezred tagja mutatja be az érdeklődőknek.
Pályázati pénzből alakítottak ki múzeumot a néhai taszári reptéren. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) LEADER-programja 1,2 millió forinttal járult hozzá, hogy a 2005-ben, több mint fél évszázad után bezárt harci bázison Katonai Repülőmúzeum őrizze a hajdani tevékenység emlékét. A múzeum az egyre romló állapotú reptér legénységi és parancsnoki épületei között található, így autentikus környezetben mutatja be a délszláv háborúban és az iraki önkéntesek kiképzésében játszott szerepe miatt ismertté vált létesítményt. A múltban amerikai gépeket is kiszolgáló bázisra már az Egyesült Államokból, sőt Szíriából és Kínából is érkeztek vendégek, hogy megnézzék a gyűjteményt.
A hitelességhez a tárlat tervezője és összeállítója is hozzájárul. Kontsagh Sándorhadtörténész, aki egy dekoratőr csapat segítségével alakította ki a múzeumot, maga is a helyi ezrednél szolgált, így egy-másfél órás tárlatvezetésén személyes történetekkel is színesíti a látottakat. Tiszttársa, Tarlósi József is időnként segíti a tárlatvezetésben. „Ha egy család bejön ide, a műszaki érdeklődésű apuka már az elején leragad, a család hölgy tagjának és a gyerekeknek is kell valamit mutatni. Ők egy-egy érdekesebb dolgot kézbe is vehetnek, és akár még egyenruhát is próbálhatnak” – mondta Kontsagh Sándor a tárlatról. A pályázat révén nyert projektor segítségével hamarosan vetítéssel is szórakoztatni tudják a látogatókat.

Forrás:  sonline.hu

A kategória további hírei

Eseménynaptár

h k sz cs p sz v
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             

Hírlevél

A fel- vagy leiratkozáshoz kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot:

Feliratkozás

Leiratkozás